سامانه های اطلاعات سلامت
سامانههای اطلاعات سلامت (Health Information Systems)، به مجموعهای از فناوریها و روشهایی گفته میشود که برای جمعآوری، ثبت، پردازش، ذخیره، انتقال و استفاده از اطلاعات مرتبط با سلامت فردی و جمعیت مورد استفاده قرار میگیرد.
این سامانهها میتوانند شامل سیستمهای پرونده الکترونیکی پزشکی، سامانههای اطلاعاتی بیمارستانی (HIS)، سامانههای اطلاعات آماری سلامت، سامانههای تصمیمیار پزشکی و داشبوردهای تحلیلی باشند. هدف این سامانهها بهبود ارائه خدمات در حوزه سلامت به مردم و ارتقای کیفیت و ایمنی بیماران می باشد.
سامانههای اطلاعات سلامت به عنوان یک ابزار بسیار قدرتمند در دسترسی به اطلاعات پزشکی و دارویی، افزایش کارایی در گروههای مرتبط با سلامت، ارتقا سلامت و مدیریت بهینه منابع نظام سلامت مورد استفاده قرار میگیرند.
سامانه های اطلاعات بیمارستانی (HIS)
سامانه اطلاعات بیمارستانی، یک سامانه نرم افزاری و تحت شبکه است که به منظور جمعآوری، ثبت، پردازش و مدیریت اطلاعات بیماریها، اقدامات درمانی، خدمات پزشکی و امور مدیریتی و حسابداری در بیمارستانها ایجاد شده است. این سیستم، شامل بخشهای مختلفی مانند پرونده الکترونیکی پزشکی بیماران، تجهیزات پزشکی، داروخانه، سوابق پرسنل، مالی و حسابداری و ... است. با استفاده از این سامانه، اطلاعات بیماران و خدمات پزشکی به صورت دقیق، سریع و قابل اطمینان ثبت، تحلیل و گزارش دهی میشود. هدف اصلی این سیستم، بهبود کیفیت خدمات پزشکی، کاهش خطاهای پزشکی و ارائه خدمات بهتر و سریعتر به بیماران است. حاکمیت داده ای نیز دستاورد دیگر این سامانه ها می باشد.
سامانه های تصمیم یار پزشکی (CDSS)
سامانه تصمیم یار پزشکی (CDSS) به معنای سیستم های کمک تصمیم گیری برای حوزه پزشکی است. این سیستم ها با استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین و هوش مصنوعی، به پزشکان و متخصصان پزشکی در تشخیص، درمان و مدیریت بیماری ها کمک می کنند. CDSS می تواند اطلاعات جامع در مورد بیمار را شامل تاریخچه پزشکی، علائم، نتایج آزمایش ها و ... را جمع آوری کند و به پزشکان کمک کند تا تصمیم های بهتری برای درمان بیماران خود بگیرند. این سیستم ها می توانند بهبود کیفیت خدمات پزشکی، کاهش هزینه های بهداشتی و حتی افزایش سطح اعتماد بیماران به سیستم بهداشتی کشور کمک کنند. علاوه بر این امکان پیاده سازی تعاملی گایدلاین های پزشکی نیز با بهره گیری از فرآیندهای تصمیم محاسباتی امکان پذیر می گردد.
صنایع هوش مصنوعی سلامت سازان با طراحی و راه اندازی چندین سامانه هوشمند تصمیم یار در سطوح سازمان های کشوری و منطقه ای مرتبط با علوم پزشکی از جمله پزشکی قانونی، اورژانس و موسسات سرطان توانسته نقش پررنگی در این زمینه ایفا نماید.
داشبوردهای مدیریت سلامت
(Health Dashboards)
داشبوردهای دیجیتال مدیریت سلامت، ابزارهایی هستند که امکان مانیتورینگ و مدیریت بهتر سلامت را برای افراد، پزشکان و سازمانهای مرتبط با حوزه سلامت فراهم میکنند. این داشبوردها معمولاً شامل مجموعهای از گزارشات و آمارهایی هستند که با استفاده از الگوریتمهای مختلف، اطلاعات مربوط به سلامتی کاربران (مثلاً علائم بیماری، تغذیه، فعالیتهای ورزشی و ...) را جمعآوری و تحلیل میکنند.
از دیگر قابلیتهای این داشبوردها میتوان به مانیتورینگ سلامت عمومی جامعه، تشخیص سریع بیماریها و اپیدمیها، پیشبینی روند سلامت، مدیریت بیماران و داروها اشاره کرد. استفاده از داشبوردهای دیجیتال مدیریت سلامت باعث بهبود کیفیت زندگی، جلوگیری از بروز بیماریهای شایع و کاهش هزینههای سلامت در طولانیمدت خواهد شد.
صنایع هوش مصنوعی سلامت سازان سهند در بستر هوش کسب و کار در سلامت (BI) با بهره گیری از پلتفرم های توسعه داشبورد در قالب کد یا پلتفرم های محبوبی چون Qlikview و Epiinfo ارائه نماید.
معرفی پروژه ها و محصولات
صنایع هوش مصنوعی سلامت سازان سهند (صنام سهند) با توسعه میان افزار پرونده الکترونیک سلامت در بیمارستان های تخصصی توانسته به هدف مستندسازی بدون کاغذ (Paperless) نائل گردد. در این پروژه با بهره گیری از معماری سرویس گرا و استانداردهایی از قبیل Master Patient Index ، HL7 و مجموعه حداقل داده های سلامت (MDS) ، توانستیم تمام فرآیندهای بیمارستانی را با هم کنش پذیری با HIS های موجود بیمارستانی از جمله رایاوران ، از حالت کاغذی به شکل الکترونیک فراهم نماییم.
برای کسب اطلاعات بیشتر از پروژه با مدیر کارگروه سامانه های اطلاعات بیمارستانی در تماس باشید.
صنایع هوش مصنوعی سلامت سازان سهند (صنام سهند) در زمینه توسعه سامانه های تصمیم یار بالینی و مدیریتی، محصولات ارزشمندی در اختیار بخش های دولتی و خصوصی قرار داده است که برخی از این پروژه ها عبارتند از :
- سامانه تصمیم یار تعیین میزان صدمات پزشکی قانونی
- سامانه تریاژ هوشمند اورژانس
- سامانه غربالگری سرطان تخمدان
- سامانه فازی تشخیص افتراقی مصدومین شیمیایی
- سامانه فازی عمل پیشگیرانه در افتادگی لگن
- سامانه قطعه بندی استروک هموراژیک و تشخیص ضایعات
در این زمینه مقالات بسیار معتبری نیز از نتایج این سامانه ها منتشر شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر از پروژه با مدیر کارگروه سامانه های اطلاعات سلامت در تماس باشید.
صنایع هوش مصنوعی سلامت سازان سهند (صنام سهند) با علاوه بر ارائه بستر نرم افزاری گردآوری داده در قالب سامانه های اطلاعاتی و رجیستری ها یا نظام های ثبت بیماری، در زمینه بصری سازی و هوش کسب و کار مبتنی بر داده (BI & Data Visualization) نیز محصولات و خدمات با کیفیتی در سطح استانی، منطقه ای و کشوری ارائه نموده است. از جمله داشبورد سامانه پیام ایران، داشبورد دیجیتال استروک کشوری ، داشبوردهای کوهورت ارس و داشبورد پایش مقاومت آنتی میکروبی در بخش های NICU.
برای کسب اطلاعات بیشتر از پروژه با مدیر کارگروه سامانه های اطلاعات سلامت در تماس باشید.
کارگروه تحلیل و طراحی سامانه های اطلاعات سلامت
مدیر کارگروه سامانه های اطلاعات سلامت
مدیرعامل،
استاد تمام فناوری اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز،
متخصص در حوزه سامانه های اطلاعات سلامت.